top of page
Ara

Neden ağızdan nefes alırız, ağız solunumu nelere sebep olur?

  • Yazarın fotoğrafı: Yekteuşakları Nida
    Yekteuşakları Nida
  • 1 Kas 2023
  • 3 dakikada okunur

Ağız solunumu, nazal solunumun yerini alan bir solunum şeklidir ve etiyolojisi karmaşıktır. Ağızdan nefes alma genetik faktörlere, kötü ağız alışkanlıklarına veya geniz eti/bademciklerde genişleme , burun duvarında sapma ,sinüzit dahil burun tıkanıklığına bağlı olabilir .Ayrıca ağızdan nefes alma, solunum yolu alerjileri, iklim koşulları, kötü uyku pozisyonu, emzirme ile ilişkili olabilir.


Solunum yöntemi ile yüz iskelet gelişimi arasındaki ilişki uzun süredir çocuk doktorlarının, kulak burun boğaz uzmanlarının, ortodontistlerin ve diğer profesyonellerin ilgisini çeken bir konu olmuştur


Düzeltilmeyen ağız solunumu anormal diş ve çene-yüz gelişimine neden olabilir ve yüz diş gelişimi sağlığını etkileyebilir. Ağızdan nefes alanlar, ağızdan nefes almanın kesin etiyolojisine bağlı olarak çeşitli tipte büyüme modelleri ve maloklüzyonlar gösterebilir. Ayrıca ağız boşluğundan nefes almak ağız sağlığını olumsuz yönde etkileyerek çürük ve periodontal hastalık riskini artırabilir.


Ağızdan nefes alma, kas dengesizliğine neden olur ve bu da ağız ve kraniyofasiyal değişikliklere yol açabilir. Ağızdan nefes alan çocuklarda dil basıncında önemli bir azalma görülür


Ağızdan nefes alma vücudunuzun ve nefesinizin dengesini bozan herhangi bir şeyden kaynaklanabilir. Bu ağız solunumu nedenlerinden bazıları hemen belli olmayabilir. İşte ağzınızdan nefes almanızın birkaç nedeni:

  • Astım

  • Alerjiler

  • Sapmış bir burun duvar veya diğer fiziksel burun tıkanıklığı

  • Kronik soğuk algınlığı veya solunum yolu enfeksiyonları

  • Şişmiş veya büyümüş bademcikler ve/veya geniz eti

  • Sinüslerinizdeki polipler

  • Başparmak veya parmak emme öyküsü

  • Çocuklukta ağızdan nefes alma öyküsü

  • Küçük bir burun

  • Yarık damak, dil bağı ve dudak bağı gibi doğum anormallikleri

  • Down Sendromu

  • Kötü duruş, özellikle de bütün gün bilgisayar başında oturuyorsanız veya profesyonel bir şekilde araç kullanıyorsanız

  • Duygusal stres, panik bozukluğu ve/veya kaygı

  • Yüz maskenizin neden olduğu nefes almaya karşı ekstra direnç

  • Bebeklik döneminde biberonla besleme veya emziğin aşırı kullanımı

Alışılmış ağızdan nefes almanın kendisi de ağızdan nefes almaya neden olur. Zaten ağızdan nefes alan biriyseniz, muhtemelen burnunuz nefes alamayacak kadar tıkalı.

Yaşlandıkça geceleri ağızdan nefes alma meydana gelebilir. 40 yaşına ulaştığınızda, gecenin en az yarısını açık ağızdan nefes alarak geçirme olasılığınız %60 daha fazladır [4]. Menopoz sonrası kadınlarda uyku apnesi riski, halen adet görmekte olan kadınlara göre %200 oranında artmaktadır

Biraz fazla kiloluysanız, dilinizdeki, boynunuzdaki ve karnınızdaki yağlar uyku sırasında ağızdan nefes alınmasına neden olabilir. Sırt üstü uyumak, aşırı sıcak, havasız bir oda, yatmadan önce alkol almak ve geç yemek yemek de aynı şekilde olabilir.

ağızdan nefes almanın, uyuyan kişinin sabahları ağız ve boğaz kuruluğuyla uyanmasına ve buna sıklıkla baş ağrısının eşlik etmesine neden olabileceğini anlattı: Huzursuz bir uyku, yatakta çok fazla kıpırdanma ve horlama görülecektir. Yüz genellikle uzundur, yüzün kemikleri az gelişmiştir, hava boşluklarının düzgün dolaşımı olmadığından burun delikleri küçüktür.

DeLong, çenenin çekilmesi ve çarpık dişlerle birlikte yüksek dar damak da dahil olmak üzere ağızdan nefes almanın diğer zararlı etkilerini listelemeye devam ediyor. Ağızdan nefes alan çocukların donuk ve ifadesiz göründüğü görülüyor ve öğretmenleri tarafından sınıfta dikkatsizlikle suçlanabiliyor.” — Nefes Alma Tedavisi, Patrick McKeown


Çocuklar için ağızdan nefes almanın birçok yan etkisi vardır. Bunlara daha sonra daha ayrıntılı olarak değineceğim. Yetişkinler için nefesinizi duyabildiğinizi fark edebilirsiniz. Belki yemek yerken çok fazla gürültü yapıyorsunuzdur çünkü aynı anda yemek yerken ve nefes alırken zorluk çekiyorsunuzdur. Ağız kokunuz olması muhtemeldir. Ağızdan nefes almak tükürüğü kurutur, ağız kokusuna ve diş çürümesine neden olan bakteriler için üreme alanı oluşturur. Sık sık tıkalı, tıkalı veya burun akıntınız olabilir.

Egzersiz yaptığınızda, soğuk ve kuru hava solunum yollarınıza çarptığı için egzersize bağlı astım yaşama olasılığınız daha yüksektir . Ayrıca daha sık soğuk algınlığına ve solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanacaksınız. Hava yolundaki tahriş, iltihaplanma ve dehidrasyon nedeniyle ağızdan nefes alma ve boğaz ağrısı bir arada görülebilir.

Uzun vadede yüksek tansiyona, daha yüksek kardiyovasküler hastalık riskine ve anksiyete, panik atak ve uykusuzluk gibi stresle ilişkili sorunlara sahip olacaksınız. Havadaki virüslere, alerjenlere ve bakterilere karşı bağışıklığınız daha düşük olacak ve günlük zorluklar karşısında daha az dayanıklılığa sahip olacaksınız.

Uyuduğunuzda muhtemelen horlarsınız ve hatta uyku apnesi yaşarsınız; bu ciddi bir rahatsızlıktır; gece boyunca nefes almanın periyodik olarak durması, oksijen desatürasyonuna neden olur ve gündüz yorgunluğuna, trafik kazalarına ve erken ölümlere katkıda bulunur.


 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
Ağız Bantlama

Geceleri ağzınızı bantlamak kadar basit bir şey uyku apnesi, horlama ve kötü nefes için fayda sağlayabilir mi? Neden kanıtlanmış bir...

 
 
 

Comments


İLETİŞİM

E-Posta: nidayekta@gmail.com

Telefon: +90 (545) 371 66 15

Nida  Yekteuşakları

ADRES:

Zuhuratbaba, Şükran Çiftliği Sk. No:16

Dent Konak 34147, Bakırköy/İstanbul

bottom of page