top of page
Ara

Neden 6 ay, katı gıdalara başlamak için tavsiyeler

  • Yazarın fotoğrafı: Yekteuşakları Nida
    Yekteuşakları Nida
  • 30 Mar 2023
  • 4 dakikada okunur

Herkese merhaba

Biliyorum ki 6 aya yaklaşan bütün annelerin aklında bi çok soru işaretiyle katı gıdalara nasıl başlarız, hangi yöntemi kullanalım, bebeğim için hangisi daha iyi olur soruları vardır.

Ancak neden 6 ay diye hiç düşündünüz mü?




Literatürdeki son incelemeler, yaşamın ilk 6 ayı boyunca yalnızca anne sütüyle beslenmenin (veya formül mamayla beslemenin), uygun büyüme ve gelişme için gerekli tüm besinleri sağladığını ve ayrıca bebeğin katı gıdalara geçmeden önce oral-motor perspektiften gelişmesine olanak tanıdığını göstermektedir.

Bebekler Sıvı bir diyetten yarı katı ve katı bir diyete geçiş için gerekli değişiklikler şunlardır:

(1) Ağız boşluğundaki anatomik değişiklikler,

(2) Doğumda var olan emme, yutma ve solunumu koordine eden reflekslerin kaybolması veya azalması, bebeği boğulmaktan korur

Püre haline getirilmiş yiyecekleri kaşıkla yemeye (yani yatar pozisyondayken başı orta hatta tutma ve oturmaya doğru geldiğinde veya destekli oturmada başını iyi kontrol etme) gelişimsel hazırlığın göstergesi olan en erken kaba motor beceriler 3 ile 4 ay arasında gözlemlenebilir.

parmak yiyeceklere (yani desteksiz oturmaya) yönelik gelişimsel hazırlığın göstergesi olan kaba motor beceri, bazı bebeklerde 4 aylıktır ancak daha yaygın olarak 5 ila 7 aylıkken gözlemlenebilir.



Bebekler annelerinden aldıkları demirle doğarlar; bu demir yaklaşık 6 aylıkken tükenir o yüzden Demir ve D vitamini eksiklik riskini azaltmak için genellikle sütten kesilen bir bebeğin diyetine eklenir.


Bebek gerekli nöromotor becerilere sahip olduğunda alerjik gıdaların diğer ek gıdalar ile aynı şekilde dahil edilebileceği sonucuna varılmıştır. Hatta yaşamının ilk yıllarında fıstıkla tanıştırılan bir çocuk 5 yaşına kadar fıstıktan kaçan bir çocuğa göre fıstık alerjisi geliştirme riskini azalttığına dair kanıtlar vardır.




Atopik hastalık geliştirme riski söz konusu olduğunda, potansiyel olarak alerjenik gıdaların (yumurta, tahıllar, balık ve yer fıstığı) kullanımını diğer ek gıdalardan daha ileri bir yaşa ertelemek için hiçbir neden yoktur. Çölyak hastalığı riski ile ilgili olarak, glüten diğer ek gıdalarla birlikte verilebilir.


Katı gıdalar anne sütünün yerini almalı mı?

Hayır. İlk yıl boyunca katı yiyecekler yalnızca anne sütünü tamamlama amaçlıdır , anne sütünün önüne geçmez veya herhangi bir emzirmenin yerini almaz. Bebeğin beslenmesine doku eklemenin, bebeğe yeni deneyimler yaşatmanın ve parmakla besleme yoluyla el/göz koordinasyonunu geliştirmesine yardımcı olmanın bir yoludur. İlk yılın sonuna kadar sütünüz birincil besin kaynağı olması gerektiğinden, bebeğinizin talep üzerine emzirmesine yine de izin verilmelidir.

6 aydan önce katıların tanıtılmasıyla ilgili olası endişeler

  • Anne sütünden erken kesme.

Bazı endişeler, çocukların katı gıdalardan önerilen kaloriden daha fazlasını tüketmesini ve dolayısıyla gerekli besin maddelerinin anne sütü ile değiştirilmesini içerir. Bu, anne için daha az emzirme ve daha düşük süt temini ile sonuçlanır. Anne, katı yiyecekleri çok erken vererek, üstün bir yiyeceği daha düşük bir yiyecekle değiştirir. (Bu, formül mama ile beslenen bebekler için de incelenmiştir - ve mama, anne sütü gibi, erken dönem katı yiyeceklerden daha üstündür).

  • Olgunlaşmamış sindirim enzimleri nedeniyle gastrointestinal sistem rahatsızlığı/sindirim sorunları.

Doğumda, bebeğinizin sindirim sistemi hala gelişiyor ve olgunlaşıyor. Bu noktada anne sütü dışında başka besin türlerini kabul etmeye hazır değildir. Yaklaşık altı aylıkken bebeğinizin sindirim sistemi, süt içermeyen bir diyette nişasta, protein ve yağ gibi daha karmaşık ve katı gıda maddelerini sindirecek kadar olgunlaşır.

"Sindirim sisteminin düzgün bir şekilde olgunlaşmasını sağlamak için sütten kesme süreci zamanında ilerlemelidir. Erken sütten kesme aşamalarında pankreas fonksiyonu, ince bağırsak emilim ve fermantasyon kapasitesi az gelişmiştir. Tükürükte yiyecekleri parçalamaya yardımcı olan enzimler bulunurken, pankreas, nişastaları ve proteinleri sindirmek için a-amilaz dahil olmak üzere yeterli enzimi 6 aylık olana kadar salgılamaz” ( Moore ve Townsend, 2019 ).

  • Olası artan alerji riski.

Bağırsak bariyeri tamamen olgunlaşmadan gıdaların verilmesi alerji geliştirme riskini artırabilir. Yaklaşık 6 aylık bir bebek, gıda antijenlerinin bağırsak duvarından emilmesini önlemek için yeterli IgA antikoru üretmeye başlar ve gıda alerjisi olasılığını azaltır.

  • Aşırı yeme potansiyeli, daha sonraki yaşamda obezite sorunlarına katkıda bulunur .

"En az 6 ay anne sütü ile beslenen bebeklerin aşırı kilolu olma olasılığı daha düşüktür." – Amerikan Pediatri Akademisi

Bir çocuk henüz kendi kendini besleyecek kadar büyük değilse, bakıcılar tarafından gereğinden fazla tüketmeleri için baskı yapılabilir. Gelişimsel olarak hazır olduklarında kendi kendilerini beslemelerine izin vermek, kiloyla ilgili sorunları önleyebilir ve çocukların açlık ipuçlarını onurlandırmalarına izin verebilir.

  • Artan boğulma riski.

Çocuk iyi bir baş ve boyun kontrolü ile yardımsız oturamıyorsa boğulma riski daha yüksektir. Uygun göbek, baş ve boyun stabilitesi, mama sandalyesinde doğru konumlandırma ile birleştiğinde boğulma atakları potansiyelini azaltabilir.


Bebeğinizin güvende olduğundan emin olmak için yapabileceğiniz en iyi şey, yemek yerken her zaman yanında olmaktır. Ardından, boğulma tehlikelerinden kaçının.

Ayrıca bir ilk yardım eğiti kursu almanızı ve/veya sertifikalı bir ilk yardım eğitim sınıfında Heimlich manevrasını öğrenmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Parmak gıdaları güvende tutmak için "ezilme testini" geçtiklerinden emin olun. Bir parça alın ve iki parmağınızla bastırın. Parmaklar arasında kolayca ezilebiliyorsa, bu mama bebeğiniz için güvenlidir.

Araştırmalar , güvenli parmak gıdaların bebeğinizi püre veya sütten daha fazla boğma olasılığının olmadığını gösteriyor. Bir araştırma yapan ekibe göre , kaçınılması gereken yiyecekler şunlardır: “…Dil ile ağızda ezilemeyecek her şey; fındık, üzüm, tatlılar ve çekirdekli yiyecekler gibi çok küçük yiyecekler; çiğ sebzeler; çiğ elma dahil olgunlaşmamış veya sert meyveler; turunçgiller, bütün fındık ve patlamış mısır; sosis veya havuç gibi madeni paralar halinde kesilmiş yiyecekler.

Kaynaklar

  • EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens (NDA), Castenmiller, J., de Henauw, S., Hirsch‐Ernst, K. I., Kearney, J., Knutsen, H. K., ... & Turck, D. (2019). Appropriate age range for introduction of complementary feeding into an infant's diet. EFSA Journal, 17(9), e05780.

  • Moore, R. E., & Townsend, S. D. (2019). Temporal development of the infant gut microbiome. Open biology, 9(9), 190128.

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
Ağız Bantlama

Geceleri ağzınızı bantlamak kadar basit bir şey uyku apnesi, horlama ve kötü nefes için fayda sağlayabilir mi? Neden kanıtlanmış bir...

 
 
 

Comments


İLETİŞİM

E-Posta: nidayekta@gmail.com

Telefon: +90 (545) 371 66 15

Nida  Yekteuşakları

ADRES:

Zuhuratbaba, Şükran Çiftliği Sk. No:16

Dent Konak 34147, Bakırköy/İstanbul

bottom of page