Ağız Bantlama
- Yekteuşakları Nida
- 27 Eyl 2024
- 4 dakikada okunur
Geceleri ağzınızı bantlamak kadar basit bir şey uyku apnesi, horlama ve kötü nefes için fayda sağlayabilir mi? Neden kanıtlanmış bir tedavi olmadığını ve sağlığınız için tehlikeli olabileceğini öğrenmek için okumaya devam edin.
Ağız Bantlamanın Faydaları
Ağız bantlama popüler bir sağlık trendidir. Sosyal medya fenomenlerinin ağız bantlama deneyimlerini paylaştıklarını görmüş olabilirsiniz. Belki de sosyal medya akışınızda bir ağız bandı reklamı belirmiştir.
Eczanenizden ağız bandını almadan veya çevrimiçi alışveriş sepetinize koymadan önce, bunun kanıtlanmış bir tıbbi tedavi olmadığını bilmelisiniz. Yapılan az sayıdaki çalışma da küçüktür. Herhangi bir iddianın kanıtlanabilmesi için daha büyük çalışmalara ihtiyaç vardır.
Burundan nefes almanın faydaları
Ağız bantlama sizi burnunuzdan nefes almaya zorlar. Burnunuzdan nefes almanın ağızdan nefes almanın sahip olmadığı birçok faydası vardır, bunlar arasında şunlar yer alır:
Soluduğunuz havanın sıcaklığını kontrol ederek akciğerlerinize ulaşan havanın çok soğuk veya çok sıcak olmamasını sağlamak
Alerjenleri, döküntüleri veya toksinleri akciğerlerinize ulaşmadan önce havadan filtrelemek
Soluduğunuz havayı nemli hale getirerek ağzınızı ve boğazınızı nemli tutun
Ağız solunumu sorunları
Ağız bantlamanın arkasındaki teori, burnunuzdan nefes alarak uyurken ağız solunumuyla bağlantılı olumsuz yan etkilerden kaçınabileceğinizi ileri sürmektedir, bunlar arasında şunlar yer alır:
Kötü nefes
Gündüz yorgunluğu veya bitkinlik
Ağız kuruluğu
Çürükler ve diş eti hastalıkları da dahil olmak üzere zayıf ağız sağlığı
Azalmış zihinsel beceriler, özellikle çalışma belleği
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile ilgili semptomlar
Uyku apnesi de dahil olmak üzere uykuda solunum bozukluğu
Çocuklarda büyümenin yavaşlaması
Ağız solunumu yapan çocuklarda "ağız solunumu yapan yüz" adı verilen, çene ve çenenin geride kaldığı dar bir yüz görünümü ortaya çıkabilir.
Şimdiye kadar ağız bantlamanın gerçekten bu şeyleri yapıp yapmadığına dair çok az bilimsel çalışma yapıldı, hatta hiç yapılmadı. Bu iddiaları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var, buna ağzınızı ne sıklıkla bantlamanız gerektiği veya hangi tür bantın en iyi işe yaradığı da dahil.
Ağız bantlama, uyku apnesi olan kişilerin ağızlarından nefes almasını önleyebilir, ancak her zaman ağızlarından nefes vermelerini engellemez. Bir gece ağızlarını bantlayan uyku apnesi olan 71 kişi üzerinde yapılan bir çalışma, şiddetli uyku apnesi olanların hala ağızlarından nefes almaya çalıştığını veya ağız üfleme yaptığını buldu.
Hafif ila orta şiddette uyku apnesi olan ve mandibular ilerletme cihazıyla tedavi edilen 21 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, ağız bandı takmanın bir diğer adı olan yapışkan ağızlık tedavisinin, yalnızca oral cihazı kullanmaya kıyasla apne-hipopne (AHI) indeksi puanlarını düşürdüğü bulundu. Mandibular ilerletme cihazı, diş hekiminiz tarafından takılan ve uyurken hava yolunuzu açık tutmak için çenenizi ve dilinizi öne doğru iten bir oral cihazdır. AHI indeksi, ortalama bir saatlik uyku sırasında nefesinizin yavaşladığı veya durduğu zaman sayısını ölçerek uyku apnenizin ne kadar şiddetli olduğunu gösterir.
Astım kontrolü için ağız bantlama
Burundan nefes almak soluduğunuz havayı filtrelemeye, ısıtmaya ve nemlendirmeye yardımcı olduğundan, astımlı 50 kişi üzerinde yapılan küçük bir çalışmada araştırmacılar ağız bantlamanın astımı kontrol etmeye yardımcı olup olamayacağını incelediler. Sonuç: 26 veya 28 gece boyunca her gece ağız bantlamanın astım kontrolü üzerinde hiçbir etkisi olmadı.
Ağız Bandı Kullanımı Tehlikeli Midir?
Ağız bantlamanın herhangi bir sağlık sorununu tedavi ettiği kanıtlanmamıştır. Bazı insanlar kronik veya ağır horlamayı kontrol etmek için ağız bantlama kullanır. Ancak uykuya engel olan horlama genellikle obstrüktif uyku apnesinin bir işaretidir.
Uyku apneniz varsa veya olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla görüşün. Uyku apnesi yaygın bir rahatsızlıktır, ancak genellikle teşhis edilmez veya tedavi edilmez. Kontrol altına alınmamış uyku apnesi şu sorunlara yol açabilir:
Konsantre olma, bir şeyleri hatırlama veya davranışları kontrol etme
Gündüz yorgunluğu ve bitkinlik
Yaşlı yetişkinlerde bunama
Çocuklarda öğrenme güçlükleri
Uyku apnesi ayrıca şu riskleri de artırır:
Astım
Kalp ve damar hastalıklarınız
Pankreas, böbrek ve cilt kanserleri
Kronik böbrek hastalığı
Glokom ve kuru göz gibi göz sorunları
Metabolik sendrom
Gebelik komplikasyonları
Tip 2 diyabet
Ağız bantlamanın yan etkileri
Ağız bantlama üzerine çok az çalışma olduğu için, bunun hangi yan etkilere yol açabileceği henüz net değil. Ancak ağız bantlama kullanan kişiler tarafından bildirilen veya incelenen anekdotsal yan etkiler şunlardır:
Ağızlarının bantla kapatılmasından kaynaklanan kaygı
Burunlarından nefes almada rahatsızlık veya zorluk
Dudaklarında veya çevresinde tahriş
Ağız bandını çıkarırken, özellikle yüz kılları varsa, ağrı
Ağız bandından veya burundan nefes almaktan rahatsız olmaktan dolayı uyku sorunu
Ağız bantlama adımları
Unutmayın, ağız bantlamanın sağlık veya zindelik açısından faydaları olduğuna dair çok az kanıt var. Kanıtlanmış bir tıbbi tedavi olmadığı için, onaylanmış tıbbi veya diş hekimliği yönergeleri yoktur. Ağız bantlamayla ilgileniyorsanız, bunu mümkün olduğunca güvenli bir şekilde nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:
Sağlığınız için her şeyin yolunda olduğunu öğrenmek için önce doktorunuzla görüşün. Ayrıca, uyurken neden ağzınızdan nefes aldığınızı anlamanıza yardımcı olabilirler. Burun polipleri veya büyümüş bademcikler gibi basit bir şey olabilir ve burnunuzdan nefes almanızı engelleyebilir veya uyku apnesi gibi kanıtlanmış tıbbi tedavi gerektiren daha ciddi bir şey olabilir.
Uyumadan önce ağzınıza bant yerleştirmeden önce dişlerinizi fırçalayın. Bu sadece iyi bir ağız hijyenidir.
Dudaklarınızın üzerindeki veya çevresindeki cildi dudak kremi veya vazelinle nemlendirin. Bu, tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.
Kullandığınız ağız bandı veya şeridinin ambalajındaki talimatları izleyin.
Gün içinde birkaç saat veya kısa bir şekerleme sırasında bir deneme çalışması yapmak, buna dayanıp dayanamayacağınızı görmek için yardımcı olabilir. Nefes almada zorluk çektiğinizi veya burnunuzdan nefes alamadığınızı fark ederseniz, ağız bandını çıkarın. Doktorunuza burnunuzdan yeterli hava alamadığınızı bildirin. Doktorunuzun tedavi edebileceği alerjileriniz veya bir tıkanıklığınız olabilir.
コメント